James Naismith

Ο James Naismith ήταν Αμερικανοκαναδός καθηγητής φυσικής αγωγής  που εφηύρε το παιχνίδι του μπάσκετ το 1891. Έγραψε το πρώτο εγχειρίδιο κανόνων μπάσκετ και καθιέρωσε το πρόγραμμα μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1861, στο Αλμόντε του Οντάριο του Καναδά, ο Νέισμιθ ήταν το δεύτερο παιδί Σκωτσέζων μεταναστών. Παντρεύτηκε τη Μοντ Έβελιν Σέρμαν το 1894 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης και το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά. Έγινε Αμερικανός πολίτης το 1925.

Γιατί ο Naismith δημιούργησε το μπάσκετ;

Περίπου στην ηλικία των 30 ετών, ο Naismith άφησε τη θέση του διευθυντή στίβου στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ για να διδάξει φυσική αγωγή στη Διεθνή Σχολή Εκπαίδευσης YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Κατόπιν αιτήματος του αφεντικού του, ο Naismith ανέλαβε να δημιουργήσει ένα κλειστό αθλητικό παιχνίδι για να βοηθήσει τους αθλητές να διατηρήσουν τη φόρμα τους καθώς υπέμεναν τους κρύους χειμώνες της Νέας Αγγλίας. Το αφεντικό του Naismith όρισε επίσης ότι αυτό το νέο παιχνίδι θα πρέπει να είναι "δίκαιο για όλους τους παίκτες και όχι πολύ σκληρό".

Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι του μπάσκετ. Εφευρέθηκε το 1891, ο Naismith δημιούργησε 13 βασικούς κανόνες και ξεκίνησε χρησιμοποιώντας καλάθια ροδάκινου ύψους 10 ποδιών ως στόχους για κάθε ομάδα 9 παικτών.

Μέχρι το 1893, το παιχνίδι είχε γίνει τόσο δημοφιλές που το YMCA άρχισε να το προωθεί διεθνώς και, το 1904, χρησίμευσε ως άθλημα επίδειξης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Μέχρι το 1936, το άθλημα έγινε επίσημο γεγονός στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο. Ο Naismith έζησε αρκετά για να δει όχι μόνο αυτές τις τιμές αλλά και την αρχή του Εθνικού Τουρνουά Προσκλήσεων (1938) και του NCAA Tournament (1939).

Ενθουσιασμός για τη Φυσική Αγωγή

Αν και το νέο του άθλημα απογειωνόταν, ο Naismith λέγεται ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για την καριέρα του στη φυσική αγωγή. Αφού έφυγε από το YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, μετακόμισε στο Ντένβερ για να πάρει το πτυχίο ιατρικής του το 1898. Στη συνέχεια ίδρυσε ένα πρόγραμμα μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου ξεκίνησε μια μακρά γενεαλογία διάσημων προπονητών μπάσκετ, ξεκινώντας από τον Phog Allen, ο οποίος στη συνέχεια θα προπονούσε τους προπονητές Adolph Rupp, Dean Smith και Ralph Miller. Ο Naismith είχε μια μακρά καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, συνολικά σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.. Έλαβε πολλά αθλητικά βραβεία κατά τη διάρκεια της ζωής του και μεταθανάτια.

Θάνατος και Κληρονομιά

Το 1939, ο Naismith υπέστη σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία. Πέθανε εννέα ημέρες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 1939, στο σπίτι του στο Λόρενς του Κάνσας, σε ηλικία 78 ετών. Το σημαντικό έργο του, “Μπάσκετ – η Προέλευση και η Ανάπτυξή του”, εκδόθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό του.

Michael Jordan

“Some people want it to happen, some wish it would happen, and others make it happen.”

© 2021 Pelargos Basketball Academy. All rights reserved.